Soustředění Říčany

15.12.2015 21:01

V pátek 11.12. jsme odjeli na víkendové soustředění kousek za Prahu - do Olivovy dětské léčebny v Říčanech. Díky nemocem několik dětí na poslední chvíli pobyt zrušilo, takže nakonec zbylo 10 našich začátečníků, kterým se věnovalo 7 trenérů. Někomu by to připadalo hodně, ale opak je pravdou. Skoro každý malý nezkušený závodník potřeboval doprovod ať již na ROB dohledávky či linii nebo na orienťáček. Takže nás vlastně bylo tak akorát.

Po páteční večeři jsme měli k dispozici menší tělocvičnu, kterou jsme obsadili skoro na dvě hodiny. Leona organizovala pohybové hrátky s různými pomůckami a Marcela ji střídala s výukou mapy.

Sobotní dopoledne bylo ROBácké - všichni vyhledali formou hvězdice 5 kontrol, tři trošku zkušenější ještě absolvovali dvě kontroly ve 30sec relacích. Po obědě jsme šli do lesa znovu - tentokráte s mapou Říčanský les, úkolem bylo najít 6 orirenťáckých kontrol (mokrá jáma, studna, krmelec, roh oplocenky a dva významné stromy). Po doběhu všech jsme si rozebrali odpolední svačiny a vyrazili společně na procházku s GPS přístroji. V okolí Olivovny je ukrytých několik pokladů, kterým se říká kešky a my jsme našli tři z nich. Ani po večeři jsme neodpočívali - v areálu léčebny je taky orienťácká mapa. Trenéři toho využili a postavili noční orienťácký sprintík na 7 kontrol. Některé děti se nebály a běžely samostatně, většina ale šla ve dvojicích s dospělým doprovodem. Na kontrolách byly odrazky, které po posvícení baterkou krásně zářily, takže nikdo neměl problém kontroly najít. Po návratu nás čekala krásná dětská herna, kterou jsme využívali jako klubovnu pro plnění mapových hrátek a nácvik poslouchání morzeovkového vysílání. A samozřejmě očekávané vyhlášení výsledků a sledké odměny za splnění úkolů.

V neděli se k ASP přidali ROBáci z Kamýka, přijeli 4 děti s doprovodem. Pro ně jsme nechali postavený náš noční sprint, který si ale zaběhli samozřejmě bez baterek za denního světla. A hned po kontrolách v areálu je čekal náš sobotní OB v lese. Zatímco Kamýčáci hledali orienťácké kontroly, tak naše děti čekal liniový ROB malý závod. Pro některé to byl první fáborkový trénink a trošku z něj měli strach. Ale nebylo to vůbec těžké. Stačilo pěkně běžet, pořádně se rozhlížet a nepřehlédnout fáborky, když odbočovaly z cesty do lesa. Postupně každý objevil velkou číslici 1, 2 a 3. Tam bylo třeba zastavit, naladit ROB vysílač a rychle ho najít. Zvládli to úplně všichni. Pro Kristýnku, Péťu, Davida a Jáchyma jsme v lese ještě nainstalovali dvě kontroly v pásmu 144 MHz a tak se všichni naši čtyři největší a nejšikovnější poprvé seznámili s přijímačem pro dvoumetr.

Pak už zbylo jenom trochu času si před nedělním obědem zabalit, uklidit pokoje a vyhodnotit celé krátké soustředění. Trenéři děti pochválili, protože byly moc hodné a hlavně šikovné, dobře plnily všechny úkoly a naučily se řadu nových věci. Okolo 14 hodiny si pro všechny přijeli rodiče.

V lednu nás čeká jednodenní mikrosoustředění v Praze, tak se těšíme na hojnou účast.

Zde najdete fotografie z uplynulého víkendu:  ok1kyp.rajce.idnes.cz/Soustredeni_Ricany/