První a druhé mikrosoustředění

30.01.2015 17:20

V sobotu 6.12.2014 se uskutečnilo v Krčském lese 1. oddílové MIKROSOUSTŘEDĚNí.  Zázemí nám poskytnul srub Gizela. Marcela připravila několik aktivit pro různě zdatné závodníky. Se začátečníky nejprve Dáša ve srubu probrala mapové značky, zatímco Bára stavěla orienťák, Eliška 80tkové kontroly, Pája dokončovala instalaci 2m závodu a Marcela připravovala pro všechny přijímače. Nejnáročnější byl trénink s 2m na zkrácené relace, který absolvovalo 5 závodníků (Dan, Ondra, Anička, Vojta a částečně Bára).

Pak si 7 začátečníků odběhalo s doprovodem hvězdici a nalezli 5 trvale vysílajících kontrol. Velká pochvala Matyášovi, který téměř všechny kontroly dohledal bez doprovodu. Trochu později přišli dva dospělí nevidomí zájemci, kteří si také vyzkoušeli hledání kontrol - díky jejich handicapu to museli zvládnout jenom pomocí sluchu. Okolo 13h jsme si všichni dali přestávku, občerstvili se párkem a čajem a odpoledne ještě vyrazili na trénink bez přijímačů, pouze na orientační běh. 6 začátečníků bylo rozděleno do dvojic a s doprovodem hledali kontroly na kratší 2 km trati, 5 starších dostalo speciální úkol - s upravenou mapou bez cest najít kontroly na těžší variantě trati. Dáša na závěr udělala v 15h vyhodnocení a nejrychlejší děti obdržely malé odměny.

2. mikrosoustředění

Obdobný průběh mělo i 2. oddílové mikrosoustředění v sobotu 24.1.2015. Protože 2m není nikdy dost, tak Marcela s Pájou opět postavily pro zkušené závodníky regulerní krátkou trať s tím, že bylo třeba doběhnout pro nejvzdálenější kontroly až na vrchol Hrádku. 2m závod absolvovali AničkaS, Vojta, Dan, Matěj, Šimon, Dalibor a MartinD. Velká pochvala pro Aničku, která porazila všechny kluky a taky pro Šimona, který zvládl najít všech 5 vysílačů.

Tentokráte se sešlo i více začátečníků, protože přijel Zbyšek se 4 dětmi z Kamýku nad Vltavou. K šesti začátečníkům z kroužku Jílovská se ještě přidala Natálka a tak bylo třeba hodně dospělých na doprovod (Dáša, Marcela, Eliška, Hanka, Jirka, Martin, Zbyšek a Bára), zatímco Jitka pilně zapisovala doběhové časy. Začátečníci nejprve zkusili hvězdicovou dohledávku vysílačů č. 4 a 5 a poté krátkou postupku na tři kontroly 1-2-3. Většina se dobře orientovala a od poslední kontroly věděla, kudy se vrátit zpět ke srubu Gizela.

V teple u krbu všichni v poledne posvačili horký čaj a párky, zájemci soutěžili ve stavbě dárečkové pyramidy na čas nebo si zahráli stolní fotbále. Mezi tím Bára stavěla orienťácké kontrol. Protože byla velká zima a akumulátory ve vysílačích nevydržely, tak byl na programu místo slíbeného foxoringu odpolední orienťácký scorelauf. Starší museli vyhledat 10 objektů, mladší závodili po dvojicích s doprovodem a stačilo najít 5 nejbližších v libovolném pořadí. Do 15h to všichni zvládli a je vidět, že se v mapě už každý trošku vyzná. Dáša rychle dopočítala dosažené výsledky a rozdala dětem sladké odměny, zatímco ostatní dospěláci vyrazili do lesa posbírat všechny ROB+OB kontroly.

Více fotografií z mikrosoustředění najdete na ok1kyp.rajce.idnes.cz/Mikrosoustredeni_ROB/.