PODZIMNÍ MIKROSOUSTŘEDĚNÍ

31.12.2016 12:37

První podzimní mikrosoustředění 2016 proběhlo 12.listopadu v oboře Hvězda. Účast byla docela velká - kromě 15 dětí z našeho oddílu (ASP) se k nám přidalo dalších 9 začátečníků z jiných oddílů i neregistrovaných. S doprovody dětí a zajištěním zázemí pomáhalo 13 dospělých. Byla hrozná zima i napadl sníh - ale stejně jsme splnili plánovaný program. Dopoledne nejmladší trénovali hvězdicovku, starší si zkusili tři zákresy do mapy a běh podle azimutu s dohledávkou kontrol. Nejhorší bylo udržet přijímač správně v ruce, když mrzly prsty i v rukavicích. Naštěstí v poledne čekala vytopená klubovna, horký čaj a zasloužený oběd (toasty nebo párky). Odpoledne byl jen orienťáček s mapou a buzolou. Ale byl dost dlouhý, na trati bylo 9 kontrol s malým lampionkem a kleštěmi. Před rozchodem v 16 hodin bylo vyhlášení, sladkou odměnu dostal každý a ti nejrychlejší i malou věcnou cenu. S dětmi jsme se rozloučili poučením, že správný orienťák není žádná bábovka a vyráží do terénu za každého počasí.

Fotky jsou ve fotogalerii: ok1kyp.rajce.idnes.cz/Soustredeni_Hvezda/

 

V prosinci jsme trávili na soustředění celý víkend  9.-11.12. Využili jsme opět ubytování v Olivově dětské léčebně v Říčanech. Měli jsme k dispozici pěkné pokoje, stravování s plnou penzí, klubovnu na večerní hraní i tělocvičnu na ranní rozcvičky. A program byl opět nabitý. V pátek večer starší žáci s několika dospělými vyrazili do okolí hledat noční kešky (geocaching) a byli na 100% úspěšní. V sobotu jsme se rozdělili - mladší stihli 2x postupku 1-2-3 na trvalé vysílače a malý orienťáček na 4 kontroly. Jarda se skupinkou starších žáků nejprve v teple klubovny natrénoval zákresy do mapy "na sucho" a pak vyrazili do terénu zkusit zákresy "na ostro" se závěrečným dohledáním kontrol podle průsečíků. Odpoledne běželi všichni osmdesátku na 30sec relace, ale jenom tři kontroly - pro některé to bylo poprvé hledání vysílačů, který nebyl slyšet stále. Po večeři byl noční orieťáček - využili jsme mapu v areálu Olivovna, rozmístili kleště a reflexky a posílali děti ve dvojicích - snad se s baterkou a kamarádem nikdo nebál. Na neděli jsme si nechali druhé přijímače - Tonda postavil krátký závod na 2m pro pár pokročilých, ke kterým si přibral do skupinky4 schopné začátečníky. Ti nejmladší opět pilovali dohledávky, ale už samostatně bez doprovodu. Před odjezdem jsme udělali vyhlášení výsledků.

Fotky jsou ve fotogalerii: ok1kyp.rajce.idnes.cz/Ricany_-_soustredeni_2016/

 

A v pondělí na schůzce ještě každý na papír napsal, co se mu nejvíce na soustředění líbilo, co nového se naučil nebo jak se poučil. Ahmed už teď ví, že si musí zavazovat tkaničky, jinak ztratí boty v bažině. A David prý nebude nosit kalhoty, které mají vytahanou gumu, protože by je musel celou cestu přidržovat a vytahovat a nemohl by pořádně běžet. Někdo se naučil pár nových značek na mapě, jinému se zase nejvíce líbilo, že už má buzolu na přijímači a může podle ní běžet.