JARNÍ MIKROSOUSTŘEDĚNÍ

07.03.2017 18:02

LEDEN

Celý leden mrzlo jen praštělo a napadlo dost sněhu, proto jsme (ač neradi) ustoupili od myšlenky uspořádat jednodenní akci ROB. Možná by nám ani nefungovaly v tom mrazu vysílače a dětem by pěkně omrzly prstíky i v rukavicích, když by se snažily udržet rádio.

 

ÚNOR - HVĚZDA

Již potřetí jsme využili klubovnu DDM u dopravního hřiště a v sobotu 18.2.2017 celý den pilně trénovali nové dovednosti. Úkolem dnešního mikrosoustředění bylo v rámci "malého závodu" naučit se na třech vysílačích v relacích rozpoznat rychle změnu kódu jiné kontroly a držení směru v době, kdy kontrola nevysílá. Skupinka pokročilých si znovu zopakovala nácvik zákresů z různých míst. Tady se poučili, že občas nemusí měřit ani osmdesátka, zvláště když stojíte na místě, kde je v zemi zakopané nějaké vedení nebo cosi co zkreslí signály, proto jim z jednoho místa všem vyšly naprosto nesmyslné zákresy. Kromě členů našeho oddílu opět přišlo i několik začátečníků z Fox-klubu a Kamýka, které jsme pozvali na náš trénink.

Odpoledne se pilovala mapa a měření dohromady - skupinka starších dostala za úkol nainstalovat foxoring. Každý odnesl do lesa jednu kontrolu na určené místo a zbylé kontroly si potom zaběhl. A protože to nebylo moc dlouhé, tak ještě stihli doběhnout zpátky ke klubovně a tam převzít někoho ze začátečníků a odběhnout to s ním ještě jednou jako doprovod. Jsme rádi, že se akce s našimi malými zúčastňují i naše MD14-16 a pomáhají vedoucím - malé děti mají v nich příklad a se staršími kamarády rádi běhají.

 

BŘEZEN - DOUBRAVKA

Zavolejte stráže, zbláznilo se páže, zbláznilo se páže, prý chce dobít hrad...

Ano, je to tak. V březnu jsme trávili na hradě Doubravka u Teplic celý víkend. 15 začátečníků, 3 pokročilí starší žáci a 10 dospělých = ti všichni se nejen těšili, ale i zúčastnili hradní akce. Z Prahy jsme dojeli autama, některé děti dovezli rodiče (děkujeme). Tentokráte to byla o dost drsnější akce než jiná soustředění. Hrad byl vymrzlý, dobře vytopená byla jen klubovna kde spali nejmladší, ostatní prostory byly jen mírně zavlažované přímotopy. A v "rytířském sále" a v kuchyni se netopilo vůbec. Ještě že nám přálo počasí, v sobotu pěkně svítilo sluníčko a v neděli jen trochu foukal vítr, všechen sníh roztál už minulý týden. Taky jsme si sami vařili - tedy vařili trenéři a oddíloví pomocníci, k tomu všechny maminky předem napekly různé buchty ke svačinám.

 

A co jsme na tom hradě všechno dělali? V pátek večer jsme stihli jen příjezd, večeři a jednu společnou hru ve spací klubovně - ve skupinkách jsme soutěžili stejně jako v televizním pořadu "Co na to Češi?". V sobotu dopoledne přišli na hrad kamarádi z teplického oddílu a společně jsme si odběhli závod ROB. Stejně jako ve Hvězdě to bylo na 3 vysílače v relacích s tím, že na start se šlo na kraj mapy do Teplic a cíl byl až úplně na vrcholu kopce Doubravka, kde na hradním nádvoří vysílal maják. Marcela všem začátečníkům vysvětlila, že cíl najde každý, protože hrad je na kopci a proto se nemusí bát běžet po jednom, doprovod dostali jenom ti nejmladší, kteří ještě mají trošku problém se zaměřováním. Pro zkušené borce byly v lese ještě orienťácké kontroly a znovu dostali za úkol nacvičit zákresy do mapy ze dvou míst - musím konstatovat, že všem třem se skoro povedlo trefit průsečíky, kde skutečně kontroly byly.

Odpoledne jsme nechali rádia odpočívat a běželo se jenom s mapou na 5 nebo 9 kontrol - cíl byl tentokráte pod kopcem, zato nedaleko jedné kešky. Geocaching neboli hladání pokladů podle GPS přístroje - to bylo něco dalšího, co si děti vyzkoušely. S těmi staršími jsme se vydali i na vzdálenější krabičky ke hvězdárně - nakonec jsme stihli jentaktak se vrátit na večeři.

Marcela vymyslela předem i sobotní večerní program - návštěvu aquacentra, kde jsou dva bazény a tobogán. Všichni jsme si to náramně užili, i když Dáša s Marcelou a Leonou moc neplavaly a pořád počítaly hlavičky (některé děti totiž moc neumí ještě plavat). Ovšem ani tím sobota neskončila - po druhé večeři ještě následovala noční stezka odvahy - pan správce nám otevřel cestu do podzemí a ve dvojicích s baterkou se děti prošly tajnou chodbou, která je docela dlouhá.

Nedělní budíček obstaral PavelK se svojí kytarou, zatímco vedoucí chystali snídani. Trošku jsme pozměnili plánovaný program. Po sobotním úspěšném ROBáckém mikrozávodě jsme udělali ještě jeden podobný nedělní - opět tři kontroly v relacích, tentokráte ale start-cíl byl přímo na hradě a kontroly kdesi níže okolo kopce. A těm větším jsme tam přidali pár foxoringových kontrol, aby to měli trošku těžší. A protože jsou to šikulkové, tak zastoupili dospěláky a doběhli každý posbírat jednu kontrolu - je potřeba tyto starší zapřáhnout do pomoci s organizací tréninků.

Ve 12 hodin byl oběd a do 14h jsme měli co dělat, abychom posbírali všechny svoje svršky i spodky, rukavice a bundy, taky spacáky a karimatky. K řadě věcí se děti nehlásily, takže Dáša odvezla sbírku oblečení do Prahy, kde je rozdá rodičům.

 

Moc děkujeme kamarádům z Teplic, konkrétně oddílu AVZO Doubravka a Ivetě Machové, že nám umožnili pobývat na jejich hradě. Bylo to super!

Na rok 2016/2017 oddíl získal grant od SSS a tento víkend určitě splnil požadavky projektu „MLADÝ SPORTOVEC, sportem ke zvládání krizových situací a k bezpečnému přežití“

 

Ve hvězdě nikdo nefotil, zato z Doubravky je fotek habaděj - prohlídnout si je můžete ve fotogalerii: ok1kyp.rajce.idnes.cz/Teplice_soustredeni/