ROBácká sezóna v plném proudu

27.08.2015 13:30

Běžecká sezóna je momentálně v plném proudu a také přínáší oddílu ASP mnohé úspěchy. Od května do srpna proběhlo několik závodů na národní úrovni, různé disciplíny ROB měly svá mistrovství. Také oddílové soustředění mělo opět velký úspěch a v neposlední řadě máme za sebou Mistrovství Evropy dospělých i žáků, ze kterého si náš oddíl přivezl řadu cenných kovů.

 

Mistrovství republiky

V rámci Mistrovství ČR na krátké trati 3,5 MH 8.5. 2015, které proběhlo v rámci závodů O-Sport Cup, získala mistrovský titul Anička Sobotková, na druhém místě se umístili Vojta Sobotka a Honza Švec a na poslední stupínek vítězů vystoupali Anička Chmelařová,Hanka Havelková, Eliška Voráčková a Pavel Šrůta. Na MČR KT 144 MHz 31.5. v Nasavrkách si v kategorii D16 vyběhla druhé místo Anička Sobotková, v hlavní ženské kategorii získala taktéž druhé místo Lucka Zachová, hned následovaná na třetím místě Pavlou Šrůtovou. Ve veteránkách nad 50 let zabralo ASP celé stupně vítězů - 1. Leona Soukupová, 2. Hanka Havelková a 3. Marcela Šrůtová, v nejstarších veteránkách pak získala nejvyšší ocenění Eliška Voráčková. Z mužských kategorií získal 3. místo Vojta Sobotka v kategorii M14 a v nejstarších veteránech si vyběhl zlato Pavel Šrůta.

Fotogalerie z národních závodů v Nasavrkách od Jana Černohorského.

V rámci největších národních závodů 4D ROB v Jevíčku se odehrály mistrovství hned tři - ve sprintu (5.7.) si 1. místo vyběhla opět Anička Sobotková, 3. místo ve stejné kategorii získala její kolegyně Anička Chmelařová, zadařilo se také Leoně Soukupové (2. místo) a Dáše Skřivanové (3. místo). V kategorii nejmladších chlapců se pak na nejnižší stupínek vítězů probojoval Šimon Dukát a v kategorii M70 stejné místo obsadil Pavel Šrůta. MČR štafet (5.7.) přineslo tuhé boje, na cenné kovy nakonec dosáhla sestava Šárka Jelínková, Anička Sobotková a Leona Soukupová (3. místo v kategorii D20), dále Marcela Šrůtová, Dáša Skřivanová a Hanka Havelková si ve veteránkách vybojovaly zlatou příčku a v juniorech získali 3. místo Vojta Sobotka se Šimonem Dukátem, podporovaní Aničkou Chmelařovou. V mistrovství ve foxoringu (6.7.) zvítězila Anička Chmelařová a Leona Soukupová, 2. místo vybojoval Vojtěch Sobotka a 3. místo si odnesli Anička Sobotková a Pavel Šrůta.

Fotogalerie ze 4D ROB na webu radioamatérské stanice OK2PPK a také v naší fotogalerii.

 

Oddílové Soustředění

V tradiční sestavě ASP + FPA jsme se sešli ve známé lokalitě Suchý, jelikož penzion Athéna se nachází přímo na orinťácké mapě. Soustředění se k našemu velkému potěšení zůčastnilo mnoho nových tváří a díky dostatečnému množství trenérů jsme se mohli dětem věnovat individuálně. V programu převažovaly tréninky typu "hvězdice", "linie", závod s určeným pořadím kontrol a krátké OB tréninky. Svůj samostatný program měla desítka zkušenějších závodníků. Abychom děti neochudili o kulturní program, odehrál se jeden půldenní výlet - společně jsme navštívili zříceninu hradu Boskovice a městkou vež v Boskovicích. Hezké počasí umožnilo na začátku týdne koupání v nedalekém rybníce a Leona po večerech organizovala společné hrátky pro všechny dětské účastníky.

Fotogalerii ze soustředění a 4denních závodů naleznete na našem profilu na Rajčeti.

 

Mistrovství Evropy

Na Mistrovství Evropy žáků a dorostu do Polska se vydala 18členná česká výprava, v níž náš oddíl zastupovali Anička Sobotková, Anička Chmelařová a Jan Švec, doprovázeni trenérkou Leonou Soukupovou. Dohromady získala čeká výprava 22 medailí, k čemuž naši dorostenci také přispěli několika vzácnými kovy:

  • Anna Chmelařová: 2x individuální stříbro (3,5 MHz a sprint), zlato 3,5 MHz družstva, bronz 144 MHz družstva
  • Jan Švec: 2x zlato družstva (3,5 a 144 MHz)
  • Anna Sobotková: zlato 3,5 MHz družstva, bronz 144 MHz družstva

Pokud se chcete o průbehu MEŽ dozvědět více, využijte články Daniely Trpákové (s komentářem trenéra Turského), Jakuba Křena či Vojtěcha Bžatka. Pochvalně o ROBácké mládeži napsal také Český radioklub ve svém bulletinu č.7/2015.

Množství fotek z dětského mistrovství si můžete prohlédnout jednak ve fotogalerii ASP (fotili Leona Soukupová a Juraj Turský) a také u Anny Sobotkové.

 

Klasického Mistrovství Evropy se zúčastnilo více našich členů - a jelikož letošní ročník organizovala česká Asociace ROB, mnoho našich se podílelo na přípravách či alespoň přijeli zafandit. Oddíl ASP reprezentovaly samé dámy - Marcela Šrůtová, Dagmar Skřivanová, Leona Soukupová a Hana Havelková v kategorii D50 a Eliška Voráčková v kategorii D60. Česká reprezentace se s tlakem domácích fanoušků vypořádala skvěle - zisk 64 medailí je historicky jedinečný a přispěly k němu i naše členky:

  • Eliška Voráčková: 2x individuální zlato (sprint a 144 MHz), individuální stříbro 3,5 MHz a 1. místo družstva 3,5 MHz
  • Leona Soukupová: individuální stříbro sprint, 2x individuální bronz (foxoring a 3,5 MHz) a 1. místo družstva 3,5 MHz
  • Marcela Šrůtová: individuální bronz 144 MHz, 1. místo družstva 3,5 MHz a 2. místo družstva 144 MHz
  • Dáša Skřivanová: 1. místo družstva 3,5 MHz
  • Hanka Havelková: 2. místo družstva 144 MHz

V České televizi běžel 26.8. 20 minutový záznam ze sprintu - viz online vysílání. Fotky z ME se pravděpodobně brzy objeví v galerii Jana Černohorského.