Letní soustředění Sklárna

25.09.2016 11:41

Hned na začátku srpna přijeli děti i dospělí z oddílů ASP, FPA a FCS na tradiční společné soustředění - tentokráte do školy v přírodě Sklárna u Žihle. Od pondělního dopoledne se pilně trénovalo ve dvou výkonnostních skupinách. Mladší začátečníky měla na starosti Marcela, Dáša a Jirka K - úkolem dětí bylo seznámit se základním měřením na dvoumetru, procvičováním osmdesátky. Taky běhali hodně samostatně, aby se v lese nebáli a věřili rádiu. Vymýšleli jsme různé hvězdice s oběma rádii i mapou, liniové tréninky po fáborkách i běžecké krosy. Několikrát jsme využili i zmapovaný areál pro krátké orienťáčky.

Pokročilejší závodníci běhali pod vedením Jitka, Jarda a Jirky..  Tréninky se zaměřili na speciální dovednosti - zejména na zlepšení práce s mapou a buzolou, nácvik běhu v azimutu a zákresy směrů. Pestré tréninky se střídaly se závody - například padesátikorunová osmdesátka, klasiku na dvoumetru, sprint, hvězdice a orienťák. Pro všechny však byl největším zážitkem „Žihelský masakr“. To se do lesa na prostor cca 300x300m umístilo deset osmdesátkových vysílačů (5 normálních a 5 rychlých) vysílajících na dvou frekvencích na klasické minutové relace. Ti zkušenější po startu měli najít všechny vysílače v libovolném pořadí, ti menší hlavně pomalé. V prostoru se pohybovalo hodně závodníků, ale všichni pobíhali ze strany na stranu, skoro až chaoticky a přitom přesně tak, jak měli!

Letní soustředění je ale i legrace. Ve čtvrtek jsme na kolech vyrazili na celodenní výlet na zámek Chyše, oběd nám tam dovezlo zásobovací auto. Před večerem většina stihla i koupání v místním rybníku za ŠvP, po večeři byl buřto-táborák a taky noční orientační hra, jejíž přípravu si vzali na starost dorostenci. V pátek odpoledne se konala olympiáda - nemohli jsme opomenout hry v RIU ke kterým patří olympijské kruhy, pochodeň i slavnostní nástup závodníků s tanečním vystoupením. A naší olympiády se zúčastnily nevídané země - Koridórie, Buz(n)olov, Dederónov, Honni-lishku nebo Prvkystán. Netradiční byly i olympijské disciplíny - ROB sprint, orienťák, foxoring, dvoumetr, osmdesátka a kros. Výkony borců se sčítali, všichni bojovali co to šlo, nejúspěšnější výpravou se stal Dederónov. V neděli dopoledne propukl velký závod dvojčlenných štafet, kterého se zúčastnili i ROBáci z Chebu (kterým soustředění teprve začínalo), na start se postavilo celkem  28 štafet ve 3 výkonnostních kategoriích.

Řadu fotografií z úspěšného soustředění si můžete prohlídnout ve fotogaleriiok1kyp.rajce.idnes.cz/Sklarna_soustredeni/